LEVENSLESSEN VAN JEZUS

website van Bas van der Graaf

A mind full of kingdom life

Onze gedachten spelen een cruciale rol in ons geestelijke leven. Als onze gedachten vol zijn van toekomstige gevaren zal dat ons angstig en onzeker maken. Zijn ze vol van wat mis ging in het verleden, dan maakt dat ons boos of cynisch. Als we daar niet bewust bij stilstaan gaan onze gedachten onbewust naar dat pijnlijke verleden of de onzekere toekomst. Oefeningen in mindfulness zijn er dan ook op gericht om de aandacht (je mind, dus je gedachten en daarmee verbonden emoties) te verleggen naar het hier en nu als bron van rust. Door die oefening hopen we dat onze ‘mind’ vól wordt van rust en evenwicht.

Steeds dieper ga ik inzien dat Jezus (en zijn volgelingen) ons een weg van mindfulness leren. Als Jezus zegt ‘Bekeer je, want het koninkrijk van de hemel is nabij’ dan betekent dat woord ‘bekering’ allereerst: kom op andere gedachten, laat je gedachten vullen met nieuwe woorden en beelden over het ware leven. Allerlei situaties kunnen oude pijn of angst voor morgen triggeren, maar door je aandacht te verleggen naar het koninkrijk kan liefde als balsem voor je wonden binnenstromen en de onbezorgdheid van de vogels je gedachten vullen. Jezus’ levenslessen zijn bedoeld om onze ‘mindset’ te vervullen en te transformeren en zo ons hart en ons leven een nieuwe richting te geven.

Dallas Willard leerde mij dat memorisatie een van de belangrijkste geestelijke disciplines is. Door woorden die Jezus sprak of die hij weer in gedachten had als hij sprak (uit de Hebreeuwse Bijbel) te memoriseren groeien we in ‘mindfulness of the kingdom’. Zijn favoriete tekst was Psalm 23, een lied over vertrouwen op God die als herder in alles voor ons zorgt. De eerste woorden luiden: ‘De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets.’’ Wat als je je gedachten laat vullen met de woorden van dit lied? Dan kun je er op elk moment van de dag naar terugkeren, je aandacht er naar verleggen. Ik zou zeggen: leer die Psalm uit je hoofd en verleg gedurende de dag je aandacht steeds naar een woord of een beeld uit dit lied. Je zult ontdekken hoe mindful en hoe heilzaam die oefening is. Want dit lied zit vol ‘koninkrijksleven’.