LEVENSLESSEN VAN JEZUS

website van Bas van der Graaf

Innerlijke transformatie

De levenslessen van Jezus zijn gericht op diepgaande innerlijke transformatie. Zo, dat is eruit! Dat móet eruit, want dit is wat ik steeds scherper ga zien en ervaren. Jezus’ levenslessen zijn interessant, inspirerend en uitdagend, maar maar als ze niet tot diepgaande innerlijke transformatie leiden blijven het parels voor de zwijnen. Om maar één van zijn eigen beelden te gebruiken.

Ik proef trouwens om mij heen een groeiend verlangen naar echte transformatie. Ik proef het in de politiek, in de kerk maar ook bij steeds meer mensen die gek worden van de leegte en de oppervlakkigheid. Maar de vraag is natuurlijk: hoe doe je dat? Wie leert je dat? En durven we het echt aan?

Mij helpt het om Jezus als wijsheidsleraar in innerlijke transformatie te midden van de levenscoaches en transformatiegoeroe’s te zetten. Als ik dan zijn ‘website’ bekijk (bergrede.kon) dan zie ik daar een enorm uitnodigend en beloftevol aanbod in het kader van een curriculum in karakterverandering. De belofte die hij doet is, dat hij weet heeft van een nieuwe wereld (die hij koninkrijk van God noemt) die vrij toegankelijk is en je leven zal veranderen. Een eerste rondgang maakt me duidelijk dat we zullen gaan oefenen in het afzetten van onze maskers en het vervangen van gedrag dat aan de buitenkant blijft naar een leven van binnenuit, vanuit het hart.

Het is geen makkelijke training. Je moet er wel lef voor hebben, want het is niets minder dan een leerproces van sterven en opstaan. Oude ideeën, oude overtuigingen, ja zelfs je oude identiteit worden ondergraven en uiteindelijk begraven. Voor ons ego, dat altijd op zelfbehoud uit is, is dat een uiterst pijnlijk proces. Maar als we ons eraan overgeven zullen we zien dat we op mogen staan in een nieuwe identiteit, met nieuwe ideeën en overtuigingen en meer en meer een nieuw leven.

Durf jij het aan om zo’n transformatieproces in te stappen?